26 октомври 2015 г.

Какво научих през 2015 (Част 2)

Това е първата година, през която чета по-активно. Успях да прочета около 30 книги, но имам още малко време. Тук са изброени любимите ми и е представена най-важната информация, която научих от тях.


6. The Talent Code: Unlocking the Secret of Skill in Sports, Art, Music, Math, and Just About Everything Else 
(Daniel Coyle)




Талантът е надценен. Истината е, че практиката идва на първо място. Колкото повече практикуваме дадено нещо, толкова по-добри ставаме в него.

Научното обяснение се крие в миелинoвия слой на нервната система. Той отговаря за скоростта и лекотата, с която се справяме с дадена задача. Повторението е ключът към това да се справяме все по-лесно с определена дейност.

За да станем добри в каквото и да било трябва:
- да намерим някаква мотивация да започнем
- да практикуваме това нещо (около 10 000 часа за експертно ниво)
- да си намерим учител
- да поправяме грешките си една по една.

С достатъчно практика и способността да се учим от грешките си можем да стигнем високо ниво във всяко едно начинание.


7. The Willpower Instinct: How Self-Control Works, Why It Matters, and What You Can Do to Get More of It 
(Kelly McGonigal)



Силата на волята е ограничен ресурс. Всеки път когато вземем решение за каквото и да било, ние се изтощаваме психически. Рано или късно сме прекалено изтощени да мислим и се поддаваме на импулси, а това води до лош избор (спорове с близки, нарушаване на правилно хранене и т.н.).

Най-доброто време да свършим нещо важно е рано сутринта, тъй като тогава е най-вероятно да имаме нужната сила на волята.

Има 3 основни начина да "възобновим" силата на волята си:
- да се нахраним
- да се наспим
- да спортуваме

Най-ефективният метод за възобновяване на силата на волята е да се нахраним, тъй като нивата на глюкоза в кръвта ни са определящи за това дали ще имаме нужната енергия и желание да свършим нещо.

През деня, изключително ефективно е да се възползваме от 20-минутната дрямка, която бързо ни ободрява.

Крайното решение е да вдигнем адреналина си (чрез кардио или някакъв вид спорт), като това автоматично "събужда" тялото ни и временно ни дава допълнителна енергия.


8. The Upside of Stress: Why Stress Is Good for You, and How to Get Good at It 
(Kelly McGonigal)


Стресът не е лошо нещо, но мисленето ни за стреса е много лошо нещо. Ако просто променим мисленето си и приемем стреса за естествената реакция на тялото ни спрямо дадена ситуация, ефектът му е коренно различен.

Ако мислим за стреса като нещо нежелано, тялото ни го възприема като такова и здравето ни понася последиците. Но пък по същия начин, тялото ни ни "оборудва" с нужните средства ако приемем стреса като нещо очаквано и полезно.

Когато се страхуваме от нещо, ефектът от страха значително се намалява ако променим мисленето си за чувството, което изпитваме, на "не се страхувам, а просто се вълнувам".

Когато се намираме в неприятна ситуация извън контрола ни, почти напълно можем да елиминираме лошите чувства като "приемем" това, което се случва.

ЗАБЕЛЕЖКА: Тези неща звучат нелепо, но в книгата има десетки научни изследвания, които потвърждават написаното горе.


9. The One Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results (Gary Keller)


Вместо да се стремим да свършим всичко, по-добре е да се съсредоточим върху ЕДНО нещо, което ще ни донесе най-много резултати.

Повечето хора искат да свършат всичко наведнъж. Не става. По-ефективно е да намерим това нещо, което ще подобри живота до такава степен, че другите неща стават почти незначителни.

Когато намерим това нещо, трябва да съсредоточим най-много от енергията си за свършването му. Всички останали неща временно остават на заден план. 

И не, не е възможно е да се съсредоточим правилно върху повече от едно нещо наведнъж. Ако се опитаме, резултатите ни ще бъдат по-слаби.

"Прави по-малко неща за повече ефект, а не повече неща със странични ефекти."


10. Mini Habits: Smaller Habits, Bigger Results (Stephen Guise)


Най-лесният начин да превърнем нещо в навик е да имаме изключително малки изисквания към себе си и да сме постоянни.

Например искаме да си създадем навика да правим по 100 лицеви опори на ден. Повечето хора без предварителна физическа подготовка или ще издържат за кратък период от време или въобще няма да започнат.

По-добре е да си кажем, че ще правим само 1 лицева опора. След като си поставим такава нищожна цел, мозъкът ни си казва "това не е толкова зле" и често продължаваме и правим все повече и повече повторения. Но ако започнем с целта да направим 100 лицеви опори, провалът е почти гарантиран, защото се изисква прекалено много сила на волята.

Това работи, защото се базира на закона на Нютон за инерцията: "Всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние."

Ако искаме да започнем да правим каквото и да било, най-добрият начин е да си поставим абсурдно нищожна цел и е почти гарантирано, че след това ще имаме нужната енергия да продължим напред.

---


Няма коментари:

Публикуване на коментар