7 януари 2016 г.

MIND GAMES #4 - Как да спрем да ОТЛАГАМЕ (ефект на Зайгарник)


Когато започнем някаква задача, естествената човешка реакция е да искаме да я завършим. Това се нарича ефект на Зайгарник.

Следователно, за да спрем да отлагаме, просто трябва да ЗАПОЧНЕМ задачата.

Проблемът е, че всеки път когато искаме да започнем, нашият мозък ни залива с мисли като "това ще отнеме прекалено дълго" или "трябва да свърша 1000 неща преди да съм готов".

Решението е просто - трябва да направим само първата стъпка, която е абсурдно лесна. 

Трябва да учите за изпит, но нямате желание? Просто отворете учебника.
Трябва да спортувате, но изглежда прекалено трудно? Просто облечете спортните дрехи.
Трябва да станете от леглото, но гравитацията не ви позволява? Просто махнете одеялото.

Схващате идеята. Ако и първата стъпка ви се струва трудна - намерете още по-лесна такава. Просто започнете и наблюдавайте силата на ефекта на Зайгарник.

Изключението на ефекта е, че той губи своята сила, когато не очакваме да се справим със задачата или просто не виждаме смисъл от постигането и.

Например ако задачата ни е да разберем цялото съдържание на учебник или някакъв голям проект, изискващ повече от едно "започване". В такъв случай може да използвате Pomodoro техниката за продуктивност - работете върху задачата за 25 минути и си почивате 5 минути като повтаряте това колкото пъти е нужно. Тази техника е ефективна, защото сега целта ви няма да е "да прочета целия учебник", а вместо това "да издържа 25 минути четене от учебника". А ако се чудите каква ще е първата стъпка на тази задача - просто пуснете таймера!

Ако по-подробно вникнем в ефекта на Зайгарник, има 2 неща, които можем да научим:
- незавършените задачи стоят в паметта ни по-дълго;
- завършените задачи бързо изчезват от паметта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар