9 март 2016 г.

Алгоритъм за решаване на задачи по програмиране

"Въведение в програмирането със C#" на Светлин Наков е първата книга по програмиране, която завърших. Пълна е с полезна информация и наистина я препоръчвам на всеки, който има интерес в сферата или тепърва започва (макар че смятам, че дори и напреднали програмисти ще имат какво да научат, просто защото някои неща се забравят). Напълно безплатна е, така че се залавяйте!

Въпреки всичката полезна информация представена в книгата, най-много ми хареса главата за решаване на задачи по програмиране. В нея бяха представени различни идеи, които улесняват решаването на по-сложни задачи и подобряват качеството на самото решение.



Аз извлякох тези идеи и ги подредих в малко по-синтезиран вид, наподобяващ алгоритъм, но не баш. Общо взето, това което научих е, че решението на една задача се свежда до измисляне на добра идея и имплементацията на тази идея (под формата на код, в контекста на програмирането). Ето как изглежда като цяло:

1. Идея:
  - Разбийте задачата на подзадачи
  - Генерирайте идеи
  - Тествайте идеите
  - При проблем измислете нова идея

2. Имплементация:
  - Подберете структурите от данни
  - Помислете за ефективността
  - Пишете стъпка по стъпка
  - Тествайте след всяка стъпка

BROTIPS:
- Използвайте лист и химикал!
- Търсете в Google!

Толкова прост метод, но ефективен! Не е нищо ново като информация, но се учудих колко приложим е този подход не само в програмирането, но и във всичко останало. А сега отивам да тествам...

Няма коментари:

Публикуване на коментар