7 май 2017 г.

Как да направиш живота си ВЪЛНУВАЩ (без да го съсипеш)

Винаги съм имал проблема, че животът ми не е особено вълнуващ като цяло.

Да, имам периоди, в които правя интересни неща - пътувания, събития и така нататък, но рано или късно се връщам в традиционното си ежедневие. Това означава, че дните ми започват да текат на "автопилот" - събуждам се, правя каквото си правя всеки ден, заспивам и повтарям същото на другия ден.

Плашещо е, защото след време се събуждаш и си казваш "къде отиде времето", без да имаш кой знае какво, с което да се похвалиш...

Това всъщност не е чак толкова необичайно. Ние хората обичаме комфорта и психологически сме нещо като растения - когато намерим всичко от първа необходимост (храна, благоприятна среда и т.н), предпочитаме да си останем където сме.






Първо трябва да кажа, че според мен и 2-те крайности не са много добро решение.

Едната крайност е това, с което аз се боря - правя едно и също всеки ден, чувствам се комфортно и все пак се развивам, защото съм си изградил полезни навици, НО животът ми е монотонен и се чувствам сякаш младините ми си отиват пред очите ми. Очевидно това не е идеална стратегия.

Другата крайност е нещо, което забелязах през последните месеци у други хора - всеки ден правят нещо различно - пътуват, имат интересни изживявания, не се спират на едно място, НО в живота им липсва ред, живеят без конкретен план, хранят се нездравословно и не спят достатъчно (когато пътуваш е почти невъзможно да си стриктен за това, което ще ядеш и колко ще спиш) и като цяло се носят по течението. Също не е идеална стратегия (според мен).

Отново стигам до извода, че истината е някъде по средата.

За мен идеалният план е следният - имаш си място където живееш и прекарваш повечето от времето си. На това място имаш изградени полезни навици, които те носят напред към успеха - навици за трудова етика, навици за здравословен начин на живот и т.н.

Обаче освен това имаш и още един навик... навика да вкарваш по малко ХАОС в ежедневието си.

Нека ви представя и решението, до което стигнах. Решението е толкова просто, че може да ви се стори малко досадно.

Изгради си навика:

- да правиш по едно "вълнуващо" нещо НА СЕДМИЦА и 

- да го записваш някъде.


Само това е. Не открих друга магия.

Нека ви обясня защо това работи... под формата на въпроси и отговори. 😉

Защо това работи?

Ако сте гледали филма "Yes Man" с Джим Кери - принципът е същият - когато казваш "да" на възможностите, които идват в живота ти, той действително ще се подобри след време. 

Ако правиш едно и също всеки ден, дните ти стават предсказуеми и скучни, но ако кажеш "да" на нещо, което е необичайно за теб - резултатът няма как да НЕ Е вълнуващ.

Проблемът е, че когато сме в състояние на "автопилот", ние НЕ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ всичките възможности, които идват пред нас (или просто ги игнорираме). Защо? Просто защото означават дискомфорт, а, както изяснихме, ние хората не обичаме дискомфорт и неизвестното.

Когато си създадеш този нов навик, ще започнеш активно да търсиш възможности, вместо да се криеш от тях. Ако някой ти предложи да отидете на някакво пътуване, няма да ти се налага да мислиш дълго дали си струва риска, а ще действаш, защото това е просто нещо, което правиш всяка седмица. 

След известно време дори няма да се замисляш - просто ще го правиш, защото ти харесва - това ще е част от новия ти "автопилот".

Какво означава "вълнуващо нещо"?

Всичко, което не си свикнал да правиш и което не е чак толкова екстремно, че да те нарани.

Нова храна, пътуване до ново място, преодоляване на страх, отиване на някакво събитие... каквото и да е.

Защо само по едно нещо и защо на седмица, а не всеки ден?

Заети сме. Работим, учим, имаме прекалено много отговорности и недостатъчно време и енергия.

Целта е да превърнеш това в навик и да не се отказваш. Нужно е постоянство! Ако пропуснеш една седмица, ще ти е много лесно да пропуснеш и следващата. По-лесно е да имаш няколко дни на разположение, за да можеш да планираш "вълнуващото си нещо" за седмицата.

Ако мислиш, че ще можеш да извършваш този навик всеки ден - давай. Не забравяй обаче, че това е маратон, а не спринт - по-важно е да имаш ПОСТОЯНСТВО и да не спираш да действаш, защото в противен случай ще се върнеш в началната позиция и ще се откажеш.

Защо да го записвам?

Когато записваме нещо (дали на хартия или в текстов файл), мозъците ни му придават по-голямо значение.

Ако всеки път записваш "вълнуващото си нещо" в един списък, след време ще забележеш, че вече си си изградил една серия, която не искаш да разрушаваш, а искаш да видиш как расте и расте.

Има причина колекционирането на неща да е сред най-популярните хобита в света. Насладата идва когато добавиш "още едно" към колекцията, а не когато я завършиш.

Имайки това предвид, когато записваш вълнуващите си изживявания, това ще ти даде мотивация да търсиш ОЩЕ такива изживявания и да продължаваш по правилния път.

След време няма да се налага да правиш това, но в началото е много полезен инструмент.

---

Това е!

Срам ме е да си призная, но причината да напиша този пост е... че аз самият бях забравил силата на този навик и чак днес осъзнах, че пак съм се върнал в еднообразно ежедневие.

Хубавото е, че вече знам как да се върна в правилния път и ще се постарая да поправя грешките си.

Опитайте и ми кажете резултата... мисля, че ще бъдете приятно изненадани. 😉

Няма коментари:

Публикуване на коментар