4 август 2017 г.

"Голямата илюзия" - как да не се храниш с лъжите на социалното кондициониране

Храним се с ЛЪЖИ.


Какво е социално кондициониране? Т.нар. "социално кондициониране" е процесът на трениране на хората от ранна възраст да се държат по начин, който е приет от обществото за допустим и "нормален".

То идва от медиите, обществото, родителите ни, работното ни място, приятелите ни, религията, филми, музика, телевизия, реклами, билбордове, радио, списания. От деня, в който се родиш, социалното кондициониране те удря от всички страни.

Интересното е как социалното кондициониране ни помага да ПРИДАДЕМ СМИСЪЛ НА ЖИВОТА СИ. То ни предоставя ясен път, който да следваме, за да живеем пълноценно... Всички сме объркани, страхуваме се и желаем някой да дойде и да ни каже "просто следвай този път и ще успееш".

Проблемът е, че често ТОЗИ ПЪТ НЕ РАБОТИ.


Например... ядеш "национална храна" и си казваш "Е, как, всеки истински българин яде кебапчета и кюфтета с бира! И малко лютеничка... ммм!".

Обаче след време поглеждаш надолу и си ОТВРАТИТЕЛНО ДЕБЕЛ. Отиваш на лекар и ти казват, че здравето ти е в плачевно състояние, защото не си се хранил правилно и не си се поддържал в добра физическа форма. Почваш да си казваш "Ама как така, не съм ял нищо кой знае какво! Тази болест явно е просто нещо произволно и аз нямам вина! Хайде да накупуваме малко лекарства и след това да продължа с биричката и пържените картофи!"

Да, ама не. Не е произволно. Всичко, което правиш, води до сегашното ти състояние.

Още един пример. "Просто завърши университета и ще си намериш работа!" Да, обаче блееш 4 години в университета и "уменията ти" не са полезни на никой и (в най-добрия случай) работиш като сервитьор на произволни места. Оплакваш се, "Еми те не ме научиха на нищо в университета, те са виновни!", обаче не виждаш, че просто пак си се движил заблудено с идеята, че ако просто следваш плана за живот на някой друг, всичко ще се нареди автоматично.

Не, не, НЕ! От нас зависи какви знания ще придобием и колко ще научим. Никога няма да дойде денят, в който някой ще ти даде знания с лъжица в устата. На никой не му пука. Или ти ще го направиш сам и ще се издигнеш, или ще си стоиш в калта до края на живота си.

ОЩЕ един пример. ЛЮБОВТА! Ах, тази любов! Романтичните филми ти казват как просто трябва да си перфектния джентълмен, да купуваш цветя на момичето, да й се обясняваш в любов и след това ще я спечелиш (около 2 минути преди да е хванала следващия самолет, ти ще я спреш и тя ще размисли, а след това ще живеете щастливо заедно ЗА-ВИ-НА-ГИ).

Реалността - правиш всичките тези безсмислени глупости и момичето си казва "тоя е адски отчаян, бляк!" и изчезва при готиния, който не се връзва на илюзията, която се опитва да му пробута социалното кондициониране.

ОООЩЕ ЕДИН ПРИМЕР! "Ако си истински мъж и наистина обичаш момичето, ТРЯБВА да се ожениш за нея!" Правиш го, но най-често защото или всички те притискат да го направиш, или защото чувстваш, че така или иначе нямаш много опции с жените и затова е по-добре да се хванеш за тази възможност докато я имаш. С течение на времето виждаш, че не си пасвате много добре, но вече си инвестирал прекалено много енергия за тази връзка и не ти се занимава да я приключиш. Нещастен си, съпругата ти също... ако имате деца, прецаквате детството им като се карате постоянно и им създавате много проблеми, които ще ги следват по-нататък в живота. Развеждате се и губиш всичките си пари. Оставаш просто една обвивка на мъжа, който си бил някога преди това.

Упс! Е, нищо де, поне си постъпил като истински мъж и си направил "правилното нещо"!

Жената пък постоянно чува "намери си стабилен мъж". Еми да, все пак няма да е на 20 цял живот, звучи разумно! Но сега Е на 20 години, така че защо въобще да мисли за тези неща? Време е за малко шотове, дискотека, забавления с готини пичове и т.н. Фитнес, здравословно хранене, мисли за бъдещето й? Що за идиот ще си губи времето с това? Има бърз метаболизъм, алкохолът я кара да се чувства добре и всеки й предлага да я води на готини места и да й купува неща, с надеждата да прави секс с нея. ЗАЩО по дяволите да мисли за бъдещето? Все пак тя ще е на 20 години завинаги и НИКОГА няма да спре да бъде красива... никога няма да стигне 30 години и никога няма да се погледне в огледалото, за да види една дебела лелка, която вече не е толкова привлекателна и никой не иска да я направи своя сериозна приятелка, защото само пуши и се оплаква по цял ден...

Виждате докъде стигаме с плана на социалното кондициониране...

Обобщението на цялата тази стена от текст е проста - НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПРАВИТЕ СОБСТВЕНИ РЕШЕНИЯ!

Няма "правилен път", който със сигурност води до успех... всеки от нас трябва да използва главата на раменете си и сам да прецени дали трябва да промени нещо в себе си.

Не се доверявайте сляпо на някой, за да избегнете частта, в която се налага да МИСЛИТЕ. Няма как да стане...

😉

Няма коментари:

Публикуване на коментар